10 september 2008

Du har väl mött Assar?Assar är Ulf Lundkvists tecknade serie om Assar, en varmkorv som rymde från sin korvkiosk och flyttade till den lilla orten Nollberga. Serien har publicerats i Dagens Nyheter sedan januari 1990 och samlingar av dagsstrippar från tidningen har senare även utgivits i albumform.

Trots att Assar har gett namn åt serien står han numera relativt sällan i centrum för handlingen; i stället kretsar många händelser kring Tyrone, som allmänt betraktas som töntig. Han ägnar sig mycket åt Nollbergas hembygdsgård, men har dock en hemlig identitet som Bimbo, brottsbekämparen som svurit kålrotseden vid sina föräldrars grav. En av Bimbos fiender är Razor, en lurvig varelse som ofta ses snatta Trocadero hos handlar Andersson. Razor muttrar ofta Bryna nuppa fjässa sponken för sig själv. Under en period var Tyrone gift med handlar Anderssons dotter Flora, känd för sin matlagning av bland annat slabbgryta. De skildes dock efter att Tyrone upptäckt att deras son Brynar hade mer gemensamt med Razor än med honom själv.

Nollberga är ett kungarike, som leds av kung Royne. Han bor i slottet "Royneborg", och hjälper gärna invånarna med deras gödselspridare genom att krypa in i dem. Kung Royne har en period varit gift med Pamela Anderson. Han ersattes också för en tid av kung Viggo, som mest utnyttjade kungatiteln för att vinna schlagerfestivalen.

Den största skurken i serien är Baron Bosse, kallad BB, en ondskefull baron som vid ett tillfälle förvandlas till katt. Baron Bosse har onda affärsplaner och har uppfunnit botongen och livsmedlet Nutsy. Botong fungerar både som mat och som byggmaterial, men är inte lämpligt för någondera syftet. Baron Bosse försvann dock efter en senare luftstrid med ärkefienden Ebbe von Stalheim, ditkallad av Bimbos kålrotsande för att besegra BB och botongen (och även BB:s poesi...). Baron Bosse ses ofta samarbeta med Nollbergas skivbolagsboss och TV-producent Elof Öman, som ofta sitter på restaurangen Lilla Fina Feta Vita Voffsingen, sedermera Döda Hunden.

Bland övriga personer i serien märks äventyraren Explorer Johansson, som reser runt på de sju haven, och rymdvarelsen Rymdbörje, som besöker Nollberga ibland och hjälper Assar med problem. Han tycker mycket om att spela Löjliga familjerna.

Från Wikipedia

0 kommentar(er):